Merkenregisters

Vrijwel ieder land in de wereld heeft een eigen merkregistratiesysteem waar een merk kan worden geregistreerd. Daarnaast zijn er verschillende verdragen tussen diverse landen afgesloten, waardoor het mogelijk is om in verschillende landen tegelijk merkrecht te verkrijgen. Dit zorgt voor meer efficiëntie en is in de meeste gevallen voordeliger. De meest gebruikte merkregisters van bedrijven in Nederland zijn het Benelux merkenregister, het Europees merkenregister en het Internationaal merkenregister.

Benelux merken

De Benelux landen (België, Nederland, België en Luxemburg), hebben één gezamenlijk merkenregister opgezet. De Benelux Organisatie voor Intellectuele eigendom (BOIP) is de enige instantie dat de merkaanvragen in behandeling neemt en goedkeurt.

Europese merken

Sinds 1996 kent ook Europa een gemeenschappelijk merkenregister. Het Bureau voor de Harmonisatie van de Interne Markt (BHIM) is beheerder van dit Europese merkenregister. Wanneer uw registratie bij dit orgaan succesvol is afgehandeld, is uw merk een officieel Gemeenschapsmerk en geldig in de meeste Europese landen. Echter kan een afzonderlijk Europees land nog wel bezwaar maken tegen de merkregistratie wanneer u een Gemeenschapsmerk heeft laten registreren.

Internationale merken

Ook wereldwijd is het mogelijk een merknaam te registreren. Op deze manier is het mogelijk om een merk in meer dan 80 aangesloten landen te laten registreren. Zodra de inschrijving van een internationaal merk is voltooid, hebben de afzonderlijke landen nog anderhalf jaar de tijd om hier bezwaar tegen in te dienen.

Laat u informeren en adviseren

Het laten registreren van een merk is erg complex en u dient met veel zaken rekening te houden. Zorg ervoor dat u vooraf eerst advies aanvraagt bij een professioneel merkenbureau, zoals Inaday. Een deskundige op het gebied van merkrecht, kan u optimaal adviseren en desgewenst uw merk bij het juiste merkenregister registreren.

Ja ik wil graag meer informatie.

captcha

BEL direct: 053 – 82 00 995